Gospodarska škola Varaždin, u suradnji s Udrugom kuhara Varaždinske županije i Županijskim savezom poljoprivrednih udruga, organizira dvodnevno kulinarsko natjecanje pod nazivom „Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.“, koje će se održati 15. i 16. travnja 2025. u praktikumu Gospodarske škole Varaždin.
Na natjecanju će sudjelovati 12 ekipa učenika 1., 2. i 3. razreda srednjih škola kuharskog usmjerenja. Svakom timu pridružit će se i po jedan učenik osnovne škole s područja Varaždinske županije, čime se želi dodatno potaknuti interes mladih za nastavak obrazovanja u području kuharstva.
Ekipe će voditi njihovi mentori – profesionalni kuhari iz ugostiteljskih objekata, nastavnici Gospodarske škole Varaždin te članovi Udruge kuhara Varaždinske županije. Među sudionicima su ekipe iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka, Marčan i Srednje škole Prelog. Natjecanju će se priključiti i Društvo osoba s invaliditetom Varaždin, kao i timovi iz renomiranih ugostiteljskih objekata: Hotel Turist, Hotel Varaždin, Hotel Trakošćan, restoran The Family i restoran Bedem.
Cilj događanja je unaprijediti obrazovanje u kulinarstvu, potaknuti timski rad, razmjenu znanja i iskustava među učenicima i profesionalcima, te motivirati mlade talentirane kuhare na daljnje sudjelovanje u kulinarskim natjecanjima.
U sklopu natjecanja bit će obilježen i Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, uz prigodnu izložbu proizvoda s oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a koji su zaštićeni na području Varaždinske županije. Natjecatelji i njihovi mentori imat će priliku upoznati se s proizvodima poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, Ludbreškog hrena, Zagorskih mlinaca, Zagorskog bagremovog meda, mesa Turopoljske svinje i Varaždinske heljde, a od kojih će ujedno i pripremiti ukusna jela na samom natjecanju.
Sva jela pripremljena tijekom natjecanja bit će poslužena uzvanicima, čime se dodatno ističe kreativnost, znanje i trud mladih kuhara.